Az Alois Dallmayr Magyarország ismeretterjesztő és szórakoztató blogja

Dallmayr Magazin

Antigua Tarazzu – izgalmas és különleges, akár az egykori maja birodalom

2020. november 13. - Alois Dallmayr Magyarország

dallmayr_kave_antigua_terazzu_00.jpg

Guatemala neve indián eredetű. Több jelentéseredet is forog a közhiedelemben, egyik a “farakások helyeként”, másik a “tűzokádó vulkánként” emlegeti. Talán a második változat jobban illeszkedik ahhoz a maja kultúrához, ami i.sz. 300 és 900 között élte virágkorát a Guatemala mai területén fekvő birodalom központjaként. Az akkori birodalom gazdasági erejét is jelentős részben az adta, hogy az 1350 és 1850 méter közötti magasságban fekvő vulkáni talaj tökéletes termőterületet biztosított a kukoricának, a gyapotnak, a kardamomnak és természetesen a kávénak is.

Ugyan Guatemala a világ kávétermelő országai közül csak a tizedik legnagyobb, azonban itt őrizték meg a legtöbb hagyományos kávéfajtát. Az Arabica kávéval szinte mindenhol találkozhatunk, hiszen 8 különböző régióban termesztik, ezzel a teljes népesség közel egyharmadának biztosítva munkát. A kávé egy jelentős része kisebb gazdálkodóktól származik, akiknek saját feldolgozó üzemük van és ezt fel is tüntetik a kávé csomagolásán. A legtöbb termelő azonban központi feldolgozókba szállítja a kávéját, ahol összekeverik a régióból érkező többi kávéval és így együtt értékesítik. A különböző régiókra más-más ízjegyek jellemzőek. A citrusos és gyümölcsös íz az Atitlan régióra, míg az enyhén csokoládés és virágos íz a Huehuetenango régióra jellemző. Az Acetenango legmagasabb termőterületeiről inkább savas, enyhén testes kávészemek érkeznek.

dallmayr_kave_antigua_terazzu_01.jpg

A kávé több mint 100 éve adja Guatemala egyik fő bevételi forrását és a helyiek szerint az innen származó kávé a világ legjobb kávéja, ami – talán éppen ezért – rendkívül keresett a nemzetközi piacon is.

Antiguán, Guatemala egykori fővárosának környékén különösen lágy és finoman fűszeres kávé terem. A Dallmayr, a Costa Ricában található Tarazzuból és a guatemalai Antiguából származó elegáns kávéválogatásában egyesíti a két termőterület különleges ízvilágát.

A bejegyzés trackback címe:

https://dallmayrmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr2116320212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása