Az Alois Dallmayr Magyarország ismeretterjesztő és szórakoztató blogja

Dallmayr Magazin

Lehet edzés előtt kávét inni?

2022. január 28. - Alois Dallmayr Magyarország

kave_inni_edzes_elott_02.jpg

Fizikai erőkifejtést megelőzően kávét inni nem csak lehet, néha még ajánlott is, ám előnyei csak akkor élvezhetők ki igazán, ha okosan csinálja az ember.

Nagy pozitívuma ennek a megoldásnak, hogy megkerülhető vele a rengeteg- a boltok polcain hegyekben álló - csodaital, és az edzés miatt nem kell lemondani a kávéról, sőt! Ennek oka igen egyszerű, a rejtély kulcsa a koffein, amelyre sok, tréning előtti fogyasztásra javasolt italt is alapoznak: jól adagolva, az 5-20 perces, intenzív edzések során még javíthatja is a teljesítményt.

Figyeljünk oda, hogy ne magában kerüljön fogyasztásra a kávé, hanem együnk mellé valamit, ezzel biztosítva a szükséges mennyiségű zsír, fehérje és szénhidrát bevitelt, amelyek különben hiányoznának a szervezetből! Nem szabad tehát kávéra cserélni a már bevált élelmiszereket, hanem azok kiegészítőjeként tekinteni a fekete nedűre.

Fontos az időzítés, többek között azért, mert a kávé nem hat azonnal az emberre. Mintegy öt órát tölt a szervezetben, a fogyasztás után körülbelül 45 perccel ér csúcsra a koffein koncentrációja a vérben. És ez független attól, mekkora adagot viszel be, akár a legerősebb kávékat is ihatod, amíg át nem léped a klinikailag ajánlott napi adagot (400 mg koffein naponta). Háromnegyed óra után viszont – a fokozott energiaigény miatt – felgyorsul a lebontása, vagyis rövidül az 5 órás időtartam. Az edzést követő három órában aztán akár 15%-kal több kalóriát is elégethet a szervezet, miközben regenerálódik. Nagy előnye még a kávénak, hogy sok száz éve ismert, bevizsgált, kipróbált, egészségre nem ártalmas termék, pontosan tudható, mi van benne. És könnyű beszerezni, akár a konditerembe menet is!

kave_inni_edzes_elott_00.jpg

 

fotók 

forrás

A bejegyzés trackback címe:

https://dallmayrmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr9216864546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CSOKKI MÁLNA 2022.02.07. 11:00:32

Korunk nagy kérdéseinek egyike ez..
süti beállítások módosítása